Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2008

Masdar

Σε νέα εποχή θα μπει η ανθρωπότητα με την κατασκευή ενός "οικολογικού παραδείσου", μιας πόλης με μηδενικά απόβλητά δίπλα απο την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Abu Dhabi.
H Masdar (πηγή στα αραβικά) θα είναι μια υπερσύγχρονη πόλη 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 47.500 κατοίκους, μηδενικές εκπομπές CO2, πλήρη ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων και ορθολογική διαχείριση του νερού που θα προέρχεται από εργοστάσιο αφαλάτωσης. Η ενέργεια θα προέρχεται από εργοστάσιο με φωτοβολταϊκά στοιχεία και αιολικά πάρκα, ενώ θα είναι απροσπέλαστη από τα ρυπογόνα αυτοκίνητα καθώς οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με ποδήλατα, ηλεκτρικά τρένα και ένα σύστημα αυτόματων ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων που μπορούν να παρομοιαστούν με οριζόντιους ανελκυστήρες (!).

Για να προστατευθεί η πόλη από τις υψηλές θερμοκρασίες η δόμηση θα είναι ιδιαίτερα πυκνή με τις περισσότερες ελεύθερες επιφάνειές της σκιασμένες. Επίσης περιμετρικά θα υπάρχει τοίχος που θα εμποδίζει την είσοδο στον θερμό αέρα της ερήμου ενώ διάσπαρτα πάρκα που υδρεύονται με το επεξεργασμένο νερό των αποβλήτων της πόλης θα βελτιώνουν το μικρόκλιμά της. Τέλος από την πλευρά του διεθνές αεροδρομίου (η Masdar θα κτιστεί δυτικά του διεθνές αεροδρομίου) ο τοίχος θα είναι ιδιαίτερα υψηλός για προστασία από την ηχορύπανση.

The Masdar Initiative


To κόστος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 22 billion dollars, και ο αναμενόμενος χρόνος ολοκλήρωσής του τα 8 χρόνια.

2 σχόλια:

The Departed είπε...

psile den kserw ti tha kaneis alla kanonise tin poreia sou...pame abu dabi...se 8xronia lol

Xibalba είπε...

Δες και εδώ να σου πέσουν τα μαλλιά :

http://www.burjdubai.com